Evoluția browserelor de internet 1996 – 2020

Browserele web sunt o parte omniprezentă a experienței de internet și unul dintre cele mai utilizate instrumente digitale în epoca modernă.
De când primele aplicații cu interfețe rudimentare au fost create în anii 90, un număr de peste 20 de browsere au fost dezvoltate însă puține dintre ele au dominat piața accesului nostru la conținutul web.
Animația evoluției lor (via Data is Beautiful) aruncă o privire nostalgică asupra modului în care oamenii obișnuiau să acceseze internetul, de la începuturile cu Mosaic la browserul modern (Chrome)
de azi.

Browserele web sunt aplicații software ce permit afișarea de text, grafică, video, muzică și alte informații situate pe o pagină web și care ne azi oferă practic acces către informațiile din internet. Ele funcționează pe baza anumitor protocoale, care îl oferă acces utilizatorului la paginile web stocate pe servere web specializate. Pentru că le folosim des, ne-am obișnuit cu ele și acum fac parte din rutina de zi cu zi. Cu toate acestea, la începutul anilor 90, când online-ul era încă de la început, interfețele simple au fost un pas revoluționar făcând internetul utilizabil pentru persoanele cu acces la un computer.
Precursorul browserului modern a fost Mosaic, dezvoltat inițial ca proiect secundar de la Universitatea Illinois și Centrul Național pentru Aplicații de Supercomputere din USA.
Apariția primelor browsere grafice precum Mosaic au dus la o explozie a noii tehnologii. Netscape Navigator, a devenit apoi primul browser utilizat pe scară largă, coborând internetul dintr-un concept abstract către o rețea accesibilă oamenilor obișnuiți. Apoi notorietatea Netscape a atras atenția Microsoft iar lupta pentru dominația accesului la internet a început. Poziția Microsoft (cu Internet Explorer devenit lider de piață) a fost atât de confortabilă, încât după lansarea IE6 în 2001, următoarea versiune completă este livrată abia în 2006. Mozilla Firefox a fost lansat oficial și cu succes în 2004 și Microsoft a început să simtă presiunea concurenței. În ciuda popularității în creștere pentru Mozilla Firefox, un browser dezvoltat de un alt gigant tehnologic (Google Chrome) a dus în cele din urmă la (de)căderea IE. Până în 2011, Firefox și Chrome au erodat cota de piață a IE până la 50%, iar un an mai târziu, Chrome va pune capăt domniei Internet Explorer de 14 ani ca fiind cel mai mare browser de internet din lume.
Chrome a devenit acum browserul cel mai utilizat din lume, în timp ce concurenții luptă pentru a-și crește cotele de piață cu o singură cifră. Dacă tendința de creștere continuă,
Chrome ar putea deveni cel de-al treilea browser major care depășește o cotă de piață de 90%.

Situația utilizării browserelor în funcție de ecranul și dispozitivul folosit în luna aprilie 2020 este următoarea:

BROWSERE desktop:

market share desktop browsers apr 2020

BROWSERE pentru telefoane mobile:

market share mobile browsers apr 2020

BROWSERE pentru tablete:

market share tablet browsers apr 2020

Acest articol a folosit ca referințe informatii publicate:

Meniu