Ce înseamnă web design

Web design este un termen general folosit pentru a descrie o etapa importanta in dezvoltarea unui site. Fie ca este un website corporate de prezentare, un magazin virtual, o pagina personala  de prezentare, un portal, sau chiar un blog, etapa de web design este cea care da identitatea vizuala a website-ului, este etapa in care se construieste imaginea grafica cu care site-ul isi va intampina vizitatorii. Intr-o intelegere generala din ce in ce mai mult acceptata, web designul se identifica cu procesul de creare site.

Din punct de vedere tehnic, procesul de creatie web design poate fi destul de dificil. Partea vizuala a unui site reprezinta o transpunere a codului HTML de catre un browser (fara de care siturile ar fi doar insiruiri de texte neformatate si, cel mai probabil, fără imagini). In procesul traditional de creare webdesignerii folosesc unelte specializate (ca de exemplu Photoshop) pentru a crea initial o macheta grafica (mock-up) statica a paginilor. Macheta grafica este modificata pana cand corespunde asteptarilor clientului si apoi intra in procesul urmator de prelucrare HTML urmat de inserarea codului care va genera in final site-ul (sau programarea sa). De regula, in aceasta etapa traditionala se construieste si interfata de administrare. In ultima perioada, datorita dezvoltarii puternice a domeniului, odata cu aparitia platformelor CMS (Content Management System) integrate care genereaza pagini web (ca de exemplu WordPress, etc), se folosesc din ce in ce mai mult teme de design sau template-uri de design predefinite. Acestea care pun la dispozitia utilizatorilor mai multe variante simple de personalizare si modificare (culori, fonturi, galerii, efecte vizuale, boxuri, tabele, formulare, formate de pagini predefinite) ce pot si combinate pentru a obtine un rezultat bun. Temele de design ofera, de regula, un comportament responsiv testat pe mai multe tipuri de dispozitive si browsere si au de regula preturi mici (putand fi chiar gratuite).

Un web design bun ar trebui sa respecte urmatoarele recomandari de bune practici in domeniu:

  • compozitie ‘curata’ si atragator, fara elemente care sa deturneze atentia de la continut;
  • grafica moderna, atragatoare, in tendintele momentului, avand un raport optim intre elementele vizuale si continutul text;
  • comportament responsiv cat mai bun; in multe domenii traficul de pe dispozitivele mobile reprezinta mai mult de 50 – 70  % din totalul traficului pe site;
  • structura logica cat mai simpla a informatiei, usor de parcurs astfel incat vizitatorul sa ajunga rapid la paginile de interes.

Web-designer-ul trebuie sa gaseasca un echilibru intre elementele dinamice care fac site-ul atractiv, si preocuparea de a produce un design web care sa permita o experienta placuta pentru cat mai multi utilizatori web, indiferent de dimensiunea ecranului pe care acestia vizualizeaza site-ul.

Echipa noastra de profesionisti cu o experienta de peste 15 ani respecta recomandarile de bune practici in web design; va rugam sa ne solicitati o oferta  personalizata pentru urmatorul Dvs proiect de webdesign.

Meniu